Nasjonalparker i Trøndelag

Med boka «Nasjonalparker i Trøndelag» gir fotografene Kjartan Trana og Steinar Johansen oss en smakebit av hvordan en tur gjennom alle de trønderske nasjonalparkene kan oppleves. Boka er nå i handelen hos enkelte bokhandler og en del andre utsalgssteder.

Nasjonalparkene i Trøndelag er en naturskatt som vi har fotografert og opplevd i mange år. Med sammenslåingen til et nytt storfylke kom tanken om å lage ei gavebok; ei bok som kan vise fram den storslåtte naturen vi nå har sammen.

Vi har tatt utgangspunkt i fylkets sju nasjonalparker, og har i tillegg tatt oss den frihet å innlemme Sylan, Skardsfjella-Hyllingsdalen og Trollheimen i det gode selskap. Ettersom vi beveger oss i fjelltrakter hvor reinen er en historisk fellesnevner, og hvor store deler i dag er sørsamisk kjerneområde, har vi også et eget kapittel om rein og samenes historie fram til dagens reindrift.

På den ene siden ønsker vi å vise fram disse flotte naturområdene som er vår felles arv: Fjellheimen så vakker at den gir minner for livet, rypa som kakler i vierkjerret og
storauren som vaker i stille fjellvann. Men samtidig skal vi heller ikke glemme at naturrikdommen i disse fjellene har vært grunnlag for livberging gjennom flere hundre år. Jakt, fangst og fiske, myrslått og beiting, setring og tømmerhogst.
Tilsammen ga naturen fjellbonden det som skulle til for å fø folk og dyr. Og der fotturisten og rypejegeren ferdes i dag, tok pilegrimer og andre reisende seg fram på gamle ferdaveier. Her handlet det langt mer om kampen for tilværelsen, enn om fritid.

Du har kanskje sett at bokas forside både er snudd på hodet og består av flere deler? Det ligger litt symbolikk i akkurat det. Med dette bakteppet er det vi ønsker deg velkommen med på vår reise gjennom nasjonalparkene i Trøndelag, og håper du, ved reisens slutt, deler vår stolthet over disse makeløse fjell ene.

Kjartan Trana                    Steinar Johansen

Boka er nå i handel og kan foreløpig kjøpes på følgende steder:

Utsalgspris kr. 378,- 

Boka kan også bestilles hos Lierne Nasjonalparksenter. Send da en epost til [email protected] med navn, adresse og telefonnummer.
NB! Porto på 170,- kommer i tillegg på faktura.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.